Смарт чорапи ни учат да танцуваме
Смарт чорапи ни учат да танцуваме / sxc.hu

Смарт чорапите, които ни учат как да танцуваме, може би са решението за всеки, който мисли, че има два леви крака.

Футуристичната джаджа е изобретена от американска компания като средство за подобрение на техниката при бегачите, но могат да бъдат разработени, за да учат хората как да танцуват, да практикуват спортове като голф или дори да помагат на жените да ходят по-добре на високи токчета.

Смарт чорапите на външен вид са като обикновен чифт чорапи, могат да се перат и са направени от нишки, които записват движението на вашите крака, посочва БГНЕС. Сензори записват всяко движение и ги предават чрез гривна на глезена към смартфон.

После приложение "виртуален треньор" прави анализ на информацията и казва на потребителя какво прави погрешно и му помага да извършва по-добре всяка задача, която засяга стъпалата.

Чорапите, които са част от "смарт нещата, които може да носим", ще бъдат пуснати в продажба през март.

"Идеята е да имаме технология, която да се вписва в обикновения ни начин на живот и почти да не се забелязва", казва Давид Вигано, управител на производителя Heapsylon.

Компанията дори имала поръчка от танцьор на танго от Аржентина.

Умните чорапи са направени от електропроводими нишки, които действат като сензори, произвеждат електричество, когато се упражни натиск върху тях. Такива сензорни точки има в три области на стъпалото - около големия пръст на крака, малки пръст и петата. Информацията се събира в гривна на глезена, която взима предвид и външни фактори, като температура, надморска височина и терен, и след това я изпраща чрез Блутуут към смарт телефон. Чорапите са създадени за бягане, така че потребителите да могат точно да записват какво разстояние и с каква скорост са се движили, както и да получат анализ на походката си.

Приложение в смартфона сигнализира на потребителя чрез слушалки, когато краката се изпотят, или бяга твърде много на пръсти или пети или пък бяга под оптималния ритъм.

Благодарение на тези чорапи потребителите ще имат по-добра тренировка и ще намалят риска от травми.

Американската компания, производител на чорапите, вече е създала и тениски и сутиени, които следят сърдечния ритъм, дишането и нивата на обезводняване, които са голям проблем за бягащите на дълги разстояния.

Комплектът от чорапи, гривни за глезените и софтуер ще се продават за около 200 долара, а резервният чифт чорапи ще струва около 60 долара.