Слънчевите панели на бъдещето биха могли да се произвеждат от бактерии
Слънчевите панели на бъдещето биха могли да се произвеждат от бактерии / снимка: Guliver/Getty Images

Изследователски екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) е направил първите си стъпки в разработването на материали, които съчетават бактериални клетки и неживи материали, пише "Фокус", като се позовава на Quarz.

Получените покрития имат свойството да провеждат електричество и да излъчват различни цветове светлина.

Учените посочват, че бъдещите приложения на технологията биха могли да включват по-ефективни слънчеви панели и биосензори.

Под ръководството на Тимъти Лу изследователите са използвали Е-коли, които в природата произвеждат биопокрития - общности от бактерии, които се размножават и покриват повърхности, като плаката по зъбите, например. В биофилмите бактериите се организират и комуникират помежду си по уникален начин, за да могат да оцелеят.

Бактериите имат протеинови влакна, с които се захващат за повърхностите. Лу и екипът му програмирали Е коли да произвеждат различни протеини, които се свързват с различни неживи молекули.

Като начало изследователите използвали златни наночастици. Бактериите интергрирали златните молекули и създали покритие, което функционира като електронна верига. Според учените и други видове метали и дори органични проводници на електричество като графена, могат да бъдат интегрирани със същия метод. Изследователите смятат, че самите биофилми биха могли да произвеждат собствени неживи материали.