Слънчев платноход се разгърна успешно
Слънчев платноход се разгърна успешно / ThinkStock/Getty Images

Малкият космически апарат, който тества технология за задвижване със слънчева светлина, успешно разгърна платното си, съобщи Ню сайънтист.

Откакто беше изстрелят миналия месец, апаратът LightSail непрекъснато имаше проблеми, защото компютърът му се повреди. Инженерите от Планетарното общество в Пасадена, което изпробва технологията, обаче успяха да го пуснат отново и да разгърнат слънчевите панели, които захранват системите за отваряне на платното. След това отказа батерията му. След няколкодневна пауза екипът успя да подаде команда за разгръщане на платното и апаратът потвърди, че операцията е преминала успешно. Слънчевите платноходи изглеждат евтин начин за изследване на

Слънчевата система, но малко такива апарати са тествани на орбита. Принципът на действие е да отразяват фотони от Слънцето и това да ги задвижва в обратна посока. Силата от всеки отразен фотон е малка, но ако платното е достатъчно голямо, може да бъде постигната значителна мощ.

Изпробваната версия на слънчевия платноход не може да получи достатъчен тласък от Слънцето, за да преодолее триенето с атмосферата на сегашната си височина. Затова след няколко дена апаратът ще падне. Техническите трудности обаче ще помогнат за усъвършенстване на следващия апарат, който ще бъде изстрелян към по-висока орбита догодина.

Източник: БТА