Сливенски ученици получиха сертификати от НАСА
Сливенски ученици получиха сертификати от НАСА / Диана Кирякова

Ученици от Школата по астрономия в Детски комплекс - Сливен получиха сертификати от НАСА за участието си в международен конкурс за есе, организиран от екипа на космическата мисия Cassini. Участниците трябваше да изберат един от трите обекта - спътниците Япет или Диона, или Сатурн, до който да бъде организирана научно-изследователска мисия, съобщава Диана Кирякова, учител по астрономия в Детски комплекс - Сливен.

Сливенският екип включваше Анастасия и Екатерина от 11-и клас и Костантина от 9-и клас при ГПЗЕ „Захарий Стоянов", под ръководството на Диана Кирякова. Те написаха, на български и английски език, научно обосновано есе на тема „Мистериозният Япет", с което взеха участие и бяха отличени като първенци за България в тяхната възрастова група. Есето ще бъде публикувано на интернет страницата на конкурса, допълни Кирякова.

Наградите за младите астрономи са сертификати от НАСА и участие в наблюдения заедно с професионални астрономи на телескопите в Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

Основна цел на космическата мисия Cassini е изследване на планетата Сатурн и неговите спътници, допълва Диана Кирякова. Различните държави участници в конкурса са имали и различни срокове за участие в него. За България това е бил месец октомври 2013 година, а през януари 2014 година пристигнали и сертификатите на ученичките.

Други новини от Сливен