Skype се срина
Skype се срина / снимка: DarikNews.bg

Милиони потребители, използващи популярната програма за разговори в интернет Skype, бяха неприятно изненадани. Програмата се срина заради технически проблем сряда вечер. Форумът на Skype също е офлайн, както и някои елементи от официалната страница (и по-специално блогът, показващ моментното състояние на системата).

От компанията, предоставяща услугата, своевременно съобщиха, че причината за повредата е открита, но отстраняването й ще отнеме време.

Проблемът е, че услугата зависи от милиони индивидуални връзки, особено с важни компютри, известни като супервъзли. При нормални обстоятелства са налице огромен брой такива свързвания. По странно стечение на обстоятелствата, много от тях обаче вчера са били  изведени от режим на работа заради проблем, причинен от новата версия на Skype.

В момента от компанията работят по пускането на „мегасупервъзли", чрез които нормалната работа на базовите функции (чат и пренос на глас) да бъдат възстановени в близките часове. Някои от останалите услуги, изискващи по-големи ресурси (като новата функция за групов видеочат) вероятно ще се завърнат чак след няколко дни.

От компанията се извиняват за създалата се ситуация и призоваха хората, които искат да се оплачат заради това, че не могат да проведат разговорите си през интернет услугата, да го направят в Тwitter.