Ще спасяват ли свински сърца сърдечноболни хора?
Ще спасяват ли свински сърца сърдечноболни хора? / Sofia Photo Agency, архив

В бъдеще пациентите със сърдечни заболявания може да имат шанс за нов живот със свински сърца в гърдите си, посочват изследователи, които съобщават за пробив в областта на междувидовата трансплантация, пише агенция "Фокус".

На фона на липсата на органи от донори използването на сърца, бели и черни дробове от животни за спасяване на човешки живот е една от главните цели на медицината. Една от главните пречки обаче е отхвърлянето на животинските органи от човешката имунна система, пише Discovery News.

Учени от САЩ и Германия обявиха, че са успели да поддържат живо трансплантирано в павиан свинско сърце - примат, който е братовчед на човека, за рекордните две години и половина.

Методът съчетава генетична модификация и медикаменти за подтискане на имунната система. "Това е изключително важно, тъй като ни доближава до използването на такива органи при хора," казва Мухамад Мохиудин от Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта в щата Мериленд, САЩ.

"Ксенотрансплантатите - органи за трансплантиране между различни видове, имат потенциала да спасят хиляди животи всяка година, които губим, заради липса на донорски органи," посочва той.

При експерименти с пет павиана сърцата са продължили да бият в продължение на 945 дена, подобрявайки предишния рекорд на същия екип. Свинските сърца не са заместили сърцата на маймуните, а са били свързани с кръвоносната система чрез два големи кръвоносни съда в коремната област на павианите.

Създадоха сърце от стволови клетки

Трансплантираното сърце се е свивало и отпускало като нормално сърце, но собствените сърца на павианите са продължавали да функционират, за да изпомпват кръв. Това е утвърден метод за тестване на реакция на отхвърляне на органи.

Органите от донори често биват отхвърлени от имунната система на пациентите, тъй като тя ги разпознава като чуждо тяло и съответно като заплаха. Изследователите са използвали сърца от прасета, които са били генетично модифицирани да имат висока степен на толерантност към имунни реакции. Това ги е направило неразпознаваеми за естествената защита на приемащия организъм.

За първи път у нас: Трансплантираха едновременно бъбрек и черен дроб на пациент

Следващата стъпка е трансплантиране на свинско сърце в павиан, казва Мохиудин, добавяйки, че сърцата от прасета биха могли да започнат да се присаждат на хора в "обозримо бъдеще".