Серия технически проблеми при изтребителя F-35
Серия технически проблеми при изтребителя F-35 / снимки: Reuters

Американският изтребител F-35 се оказа със серия технически проблеми, става ясно от вътрешен доклад на Пентагона, който предвижда съответно забавяне на процеса на производство.

Този вътрешен доклад, публикуван на независимия сайт Project On Government Oversight, посочва пет технически проблема, чиито последствия са установени, но все още не са решени. В доклада се говори за авария на екрана, който се намира в каската на пилотите, проблем в горивната система и в електрическата система на изтребителя.

В него се посочва също и проблем с ергономията, който води до вибрации, друсане, предизвикващи силна умора у пилота, посочва БГНЕС. Тези технически неизправности водят до липса на увереност в стабилността на самолета, чието производство вече е започнато, се казва в доклада. Той препоръчва сериозно преразглеждане на организацията на производство и на доставки.

Оценената на около 385 млрд. долара програма F-35 или Joint Strike Fighter (JSF) е най-скъпоструващата програма на Пентагона. Всеки самолет струва 103 млн. долара /без отчитане на инфлация и др./ Говорител на програмата заяви, че ръководителите й обмислят да намалят темповете на производство, така че да има достатъчно време за решаване на техническите проблеми.

Серия технически проблеми при изтребителя F35
netinfo