Сатя Надела е новият шеф на Microsoft
Сатя Надела е новият шеф на Microsoft / netinfo

Съоснователят на „Майкрософт" Бил Гейтс ще напусне председателския пост в борда на директорите, за да поеме функциите на „технологичен съветник" на групата.

В същото време генералният директор на компанията Стив Балмър е заменен от Сатя Надела, предаде Франс прес. Надела ще поеме незабавно поста на Балмър, който през лятото обяви намерението си да се оттегли.

Надела, който работи в Майкрософт от 1992 г., досега беше изпълнителен вицепрезидент на компанията.

През август миналата година настоящият ръководител на корпорацията Стив Балмър обяви решението си да се пенсионира в рамките на година. Той заяви, че е по-добре Майкрософт да влезе в "нова епоха с нов лидер, който да ускори промените".

След обявяването на това решение бордът на директорите на Майкрософт създаде специален комитет по въпроса за избора на нов директор, оглавен от независимия директор Джон Томпсън.

Преди дни Блумбърг прогнозира, че се очаква Томпсън да смени основателя на компанията Бил Гейтс на поста председател на съвета на директорите. Но дори и след напускането си Гейтс ще продължи да играе активна роля в съдбата на компанията, отбелязва агенцията.