САЩ могат да останат без космически превоз
САЩ могат да останат без космически превоз / снимкa: БГНЕС

Влошаването на американско-руските отношения заради конфликта в Грузия може да доведе до проблеми при американския достъп до Международната космическа станция, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

НАСА ще се окаже зависима от руските полети до МКС с кораба „Съюз“, след като американската совалка, доставяща американски астронавти на орбита, бъде извадена от експлоатация. Следващата американска совалка, „Орион“, няма да бъде готова преди 2015 г., според плановете. Винсънт Сабатие, експерт по човешкото изследване на космоса, изказа опасения, че използването на евентуално техническо извинение, за да се откаже на американските астронавти достъп до станцията, се „вписва“ в подхода Кремъл за постигането на геополитически цели и става все по-вероятно с нарастването на напрежението между Вашингтон и Москва поради кризата в Грузия и разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Полша и Чехия.

Ако не бъде сключен договор за наемане на „Съюз“, предупреждават експертите, от 2011г. САЩ може да се окажат без достъп до струващата 100 милиарда долара МКС.