Русия проведе успешно изпитание на противоракета с малък обсег
Русия проведе успешно изпитание на противоракета с малък обсег / снимка: БГНЕС, архив

Русия заяви, че е провела успешно изпитание на ракета с малък обсег - част от системата й за противоракетна отбрана. Това стана, след като кандидатът на републиканците в САЩ за Белия дом Мит Ромни твърдо се обяви за противоракетен щит в Европа, предаде Франс прес.

Цел на пробния пуск, осъществен тази сутрин, бе да се потвърдят тактико-техническите данни на противоракетите от системата за ПРО, с каквито са въоръжени руските Военнокосмически войски, уточни пред ИТАР-ТАСС полковник Алексей Золотухин, говорител на войските.

Ракетата, изстреляна от руски полигон в Казахстан, порази условната цел в набелязания момент, съобщиха военни източници от Русия, цитирани от агенциите.

Федерацията разработва "перспективни противоракетни средства, с което съществено ще бъдат разширени бойните възможности на системата за ПРО", увери полковник Золотухин.

Кандидатът на републиканците в САЩ за президентския пост Мит Ромни предупреди миналата седмица, че няма да прояви "никаква гъвкавост" спрямо руския лидер Владимир Путин по въпроса за проекта на НАТО за противоракетен щит в Източна Европа, подкрепян от САЩ, припомня БТА. Русия отдавна критикува проекта, в който вижда заплаха за своята сигурност.