Румънски хакер посегна на НАСА и американския флот
Румънски хакер посегна на НАСА и американския флот / netinfo

Румънски хакер е обвинен в посегателсво на над 150 компютъра, собственост на Американското правителство. 26-годишният Виктор Фаур от Арад, Румъния, съзнателно атакувал системи на НАСА, Енергийното министерство и флота.

Щетите, нанесени от Фаур, са оценени на над 1.5 милиона долара. Фаур е основател и лидер на група, кръстила се WhiteHat Team, признаваща атаките. Групата е обвинена в девет вида компютърни престъпления и конспирация, като само последното се наказва с 54 години затвор. Фаур е обвинен и в няколко компютърни престъпления в Румъния.

Американските власти ще изискат от румънските си колеги екстрадицията на заподозрения още със започването на делото. Въпреки че WhiteHat Team не са използвали достъпа до машините за финансови цели, а само са хостнали няколко чат-а, се очаква присъдата да е максимална.

Няколко от атакуваните системи са били използвани от учените на НАСА и са съдържали важна информация за разработките на нови космически технологии, както и са поддържали връзка с няколко спътника, което е принудило учените да използват резервни системи до изясняване на случая.

www.kaldata.com