Робот за пръв път прекоси Атлантическия океан
Робот за пръв път прекоси Атлантическия океан / БГНЕС

Испания върна на Съединените щати робот, който миналата седмица завърши първото подводно прекосяване на Атлантическия океан, за да помогне за наблюдаването на климатичните промени чрез измерване на температурите, предаде АФП.

Жълтият робот, който прилича на ракета с крила от двете си страни, пропътува 7400 км между Ню Джърси на източното американско крайбрежие и Галисия на испанското северозападно крайбрежие за 225 дни, с помощта единствено на батерия и помощните океански течения. Носещ името Scarlet Knight, роботът беше изваден на брега в Байона, град където Христофор Колумб е акостирал през 1493 г. при завръщането от първоначалното си пътешествие до двете Америки.

Испанският транспортен министър Хосе Бланко предаде робота на Джери Милър от Службата за научна и технологична политика на Белия дом на церемония в града. "Ще продължим да си сътрудничим по подобни инициативи", заяви той. Роботът, който може да достигне дълбочини от 200 м и да преодолее бури, е събрал информация за океанските течения и нивата на солта, както и на температурите по време на неговото пътуване.

Роботът ще бъде изложен в музея "Смитсониън" във Вашингтон, докато негово копие ще бъде изложено в Байона, информира БГНЕС.