Renault с латино концепция
Renault с латино концепция / www.speed-press.com

Renaul представи латино концепция на автомобилния салон в Сао Паоло. Прототипът Sand`up Concept е разработен от дизайнерското студио на Renault за Южна Америка. Автомобилът е дериват на спортно-градския модел Sandero Stepway, лансиран в Бразилия този месец.

Прототипът с латино кръв представлява купе с конфигурация на местата 2+2. Автомобилът е дълъг 4100 мм, широк 1800 мм и висок 1620 мм. Той е с два големи алуминиеви свода на покрива си, които започват от предницата и свършват чак до стоп-светлините. Ако демонтираме задната седалка, Sand`up Concept се превръща в пикап. Пуснем ли твърдия му червен покрив, автомобилът мигом се преобразява в купе. Трапецовидни ауспуси отзад, вградени в червената задна броня, довършват облика му.

Sand`up Concept е с 18-цолови алуминиеви джанти с пет лъча, чието лъскаво черно е съчетано с оловносиво и червеното на спирачните дискове. Черната предпазна маска върху предните фарове допълва спортния облик на полифункционалния автомобил.

За нуждите на пикапа дизайнерите са разработили интелигентен механизъм, който удължава пода на автомобила с 40 см и така дължината на товарния леген достига до 1,7 м. Капацитетът на този отсек е 500 кг, достатъчен за транспортирането на джет, ски, велосипед или сърф. Товарният отсек може и да бъде напълно затворен. Достъпът до задната част става с помощта на системата clamshell, доказала се вече при Renault Koléos, като отварянето става на две фази. Фиксирането на твърдия сгъваем покрив става на ръка.

Традиционните огледала за обратно виждане са заменени от две малки камери, образите от които се предават на LCD екран. Вратите са от прозрачно стъкло. Двете предни седалки се плъзгат върху специални релси, а две малки куфарчета са вградени в гърба на предните облегалки. Двигателят работи с две горива – бензин или алкохол. Той е 4-цилиндров, 1,6-литров с макс. мощност 107 к.с. при бензинов режим и 110 к.с. при етанолов. По каталожни данни концепцията ускорява от 0 до 100 км/ч за 10,6 сек (бензин) и за 10,5 сек (етанол).

Агенция Speed-Press