Рекордно дълга мисия на совалката Инвендър
Рекордно дълга мисия на совалката Инвендър / снимка: БГНЕС
На 11 март в 2,28 часа източно американско време от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал към Международната космическа станция /МКС/ ще полети совалката "Индевър", предаде Асошиейтед прес.

Мисията на совалката ще бъде рекордно дълга - 16 дни. По време на нея ще бъдат извършени рекорден брой излизания в открития космос - общо 5. Екипажът на "Индевър" ще се състои от 7 астронавти, сред които и един японец. На борда на кораба ще бъде първият сегмент от японската научна лаборатория "Кибо" и както и канадският космически робот-великан, наречен "Декстър", чието име в превод означава "ловък, сръчен".

Именно сглобяването на "Декстър" ще бъде основната част от мисията на екипажа на "Индевър". "Декстър" е произведение на Канадската космическа агенция, която е произвела и роботизираната ръка на совалката "Индевър". Самата совалка също е дело на същия този екип, който сега стои зад създаването на "Декстър".

Роботът тежи 1542 кг и ще бъде доставен на МКС на части. Той има ръце, дълги 3,35 метра и е висок 3,66 метра. След като бъде сглобен, "Декстър" ще участва в общо три космически разходки от мисията "Индевър".