Разработват базиран на изкуствен интелект чип
Разработват базиран на изкуствен интелект чип / Thinkstock/Getty Images

Пентагонът финансира разработката на базиран на изкуствен интелект микрочип, който би могъл да се интегрира в широк диапазон от мобилни устройства, пише MailOnline.

Нареченият Eyeriss процесор с размер на човешка длан има 168 ядра и е базиран на "невронни мрежи", които са моделирани по подобие на човешкия мозък. За сравнение чиповете в повечето смартфони имат четири ядра. Технологията би могла да се използва на бойното поле в дрони или роботи, които се самообучават в реално време без човешка помощ.

Чип може да направи компютрите 1000 пъти по-бързи

Дрон, функциониращ с Eyeriss би могъл например да изпраща съобщение към наземните бази, когато идентифицира целта.

Чип изследва кръвта

Чипът е разработен от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) в сътрудничество с Агенцията за авангардни изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA), както и с фирмата за графични процесори Nvidia. Невронните мрежи обикновено се състоят от процесори за обработка на графични изображения, каквито има във всички компютърни устройства с екрани.

Подобните на мозък системи за изкуствен интелект разчитат на големи, мултиядрени графични процесори, които не са приложими за мобилни устройства.

Чип може да се самоунищожи

За пръв път учени успяват да намалят размера на системата, така че да консумира малко енергия и да може да се интегрира в по-малки устройства.

Изследователи от MIT казват, че Eyeriss е десет пъти по-малък от мобилен графичен процесор. Благодарение на новия чип смартфоните и таблетите ще могат да функционират с мощни алгоритми, базирани на изкуствен интелект, вместо с данни от облачни платформи.

Източник: Фокус