Разкъсване в термичния щит на „Атлантис”
Разкъсване в термичния щит на „Атлантис” / netinfo

Разкъсване с размери 10 на 15 сантиметра има на термичния щит на излетялата в петък совалка на НАСА "Атлантис", предадоха световните агенции, цитирайки инженери на американското космическо управление, анализирали кадри от изстрелването на космическия кораб.

При изстрелването на совалката са се откъснали и парчета от изолационната пяна на външния й резервоар, посочиха инженерите на НАСА.

Преди скачването на совалката с Международната космическа станция /МКС/, предвидено за днес в 19,38 часа по Гринуич /22,38 часа българско време/, екипажът на "Атлантис" инспектира термичния щит на кораба. Астронавтите задействаха 15-метровата роботизирана ръка на совалката, която е екипирана с камери и сензори, и огледаха крилата и носа на кораба, като не откриха сериозни повреди по тях.

С помощта на роботизираната ръка астронавтите разгледаха и пукнатината в термичния щит от лявата страна на совалката. Кадрите ще бъдат препредадени до инженерите на НАСА на Земята и те от своя страна ще анализират пукнатината по-внимателно, ще разработят модели за завръщането на совалката и ще извършат аеродинамични и термодинамични изпитания, за да установят дали пукнатината няма да й навреди при навлизането в земната атмосфера.

При приближаването на совалката към МКС екипажът на станцията ще фотографира корема на "Атлантис". Мисията на совалката ще продължи 11 дни. Екипажът на

совалката е 7-членен. Целта на мисията е доставянето и инсталацията на метален сегмент, дълъг 13,6 м, широк 4,9 м, висок 4,6 м, с тегло над 16 т, който ще увеличи корпуса на МКС. Астронавтите ще доставят също трети чифт слънчеви антени и два нови панела слънчеви батерии за МКС.