Япония създаде специално военно подразделение за компютърна защита
Япония създаде специално военно подразделение за компютърна защита / sxc.hu

В японските въоръжени сили е формирано първото специално подразделение за компютърна защита, което ще дава отпор на множащите се хакерски атаки срещу военната инфраструктура. Източници от министерството на отбраната съобщиха, че новото подразделение е участвало в секретно съвместно учение с експерти от Пентагона, предаде ИТАР-ТАСС.

Защитата на компютърните мрежи във въоръжените сили досега бе осигурявана от специалисти към отделните щабове. Новото подразделение ще обедини и съгласува усилията им, ще потиска опитите да бъдат разбити информационните системи на армията и флота.

Програмистите и хардуеристите от военната сфера ще контролират в бъдеще и всички държавни компютърни системи. Предвижда се през 2015 година да бъде създаден правителствен Център за кибернетична сигурност, който да координира цялата дейност в тази област.

Кабинетът в Токио реши също да подпомогне пазара на частни услуги за защита на компютри и мрежи от неразрешен достъп. Според експерти оборотът в този сегмент ще нарасне двойно до 2020 година, а днес пазарът на подобни услуги се оценява на 600-700 милиарда йени (6-7 милиарда долара), посочва БТА.

Компютърни взломаджии вече са предприемали мощни атаки срещу японски обекти. Те успяха известно време да контролират информационните мрежи на корпорацията за тежко машиностроене "Мицубиши хеви индъстрийз", която произвежда космическа и военна техника. Разбивани бяха и компютрите на депутати от парламента. По официални данни миналата година компютърните системи на японски държавни организации и частни компании са били атакувани от хакери 12,8 милиарда пъти - рекорден брой опити, откакто се води подобна статистика от 2005 година, съобщи правителственият Институт по информатика и комуникационни технологии.