Японци създават нов удароустойчив материал
Японци създават нов удароустойчив материал / снимка: morguefile.com

Изследователи в Япония са изобретили нов удароустойчив материал, който може да издържа на екстремални температури и който те се надяват, че може да бъде използван в двигателите на космически кораби и автомобили.

Произведен изцяло от въглерод, той може да се сгъва и разгъва бавно подобно на гъст мед и да заема първоначалната си форма, според учения по материали Ксу Минг от Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии в Япония. „Той наподобява метална гъба, която е пореста, произведен е от трилиони преплетени въглеродни нанотръби”, посочи ученият. „Когато се разгъне и се освободи, той може бавно да се върне (към първоначалната си форма)”. Съобщение за новото изобретение е поместено в петъчния брой на списание Science, допълва БГНЕС.

Получени от смес от силиций, желязо и вода, въглеродните нанотръби са 5 нанометра в диаметър и могат да поддържат своята форма и функции в температурни амплитуди от – 196 до 1 000 градуса по Целзий в безкислородна среда. Един нанометър представлява една милиардна от метъра.

„Материалът е напълно нов и уникален. Той потенциално може да се използва в Космоса, в резервоарите на космически кораби и ракети, в двигатели на автомобили за изолиране на вибрациите”, посочва Ксу. За разлика от гумата, която не предава електричеството, този материал прави това, поради което е мултифункционален.