Японци откриха древна галактика
Японци откриха древна галактика / netinfo

Група японски астрономи от Националната обсерватория на Токийския университет откриха най-отдалечената и най-древната от известните до момента галактики.

За тази цел е бил използван разположеният на Хавайските острови мощен телескоп “Субару” с диаметър на стъклото 8,2 метра. Съобщението е на международното научно списание “Нейчър”.

Галактиката, която получи името “IOK-1, е насочена към северното сэзвездие “Косите на Вероника”. Тя се е формирала, по мнението на учени, 750 млн. години след т. нар. Голям взрив, който е довел до раждането на нашата вселена. Тези изводи са направени от японските учени начело с професор Масанори Ие на базата на спектралния анализ на светлината от свръхотдалечения обект.

Колкото по-стара и отдалечена е галактиката, толкова повече лъчите, които идват от нея, попадат в червената част на спектъра. Откритието на японските астрономи дава ключа за много загадки от формирането на сегашната вселена. То по-конкретно позволява да бъде направен изводът, че първите галактики в нея са се появили приблизително 700 млн. тодини след Големия взрив.