Пушенето увеличава риска от рак, като предизвиква стотици ДНК мутации
Пушенето увеличава риска от рак, като предизвиква стотици ДНК мутации / ThinkStock/Getty Images

Изпушването на 20 цигари дневно причинява сериозни генетични увреждания в органите, като във всяка клетка от белите дробове те са 150 годишно, предаде Ройтерс.

Пушенето е вредно за здравето, но може да предпазва от деменция

Резултатите показват пряка връзка между изпушените през живота цигари и броя на мутациите в ДНК на раковите тумори. Промените са трайни и остават, дори и човек да откаже цигарите. Мутациите са най-много при рак на белите дробове, но туморите в други части на тялото - пикочния мехур, черния дроб, гърлото, също са с променена ДНК, дължаща се на тютюна. Това обяснява, защо пушенето причинява много други видове рак, освен на белите дробове.

Людмил Александров от националната лаборатория Лос Аламос в САЩ, който е роден в България, каза, че досега е било трудно да бъде обяснено как тютюнопушенето увеличава риска от рак в органи, които не са в пряк контакт с дима.

Специалист: Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал

"Преди имахме много епидемиологични данни, свързващи тютюнопушенето с рака, но сега можем вече да наблюдаваме и да определим количествено молекулните промени в ДНК", казва той.

Всяка мутация е потенциална начална точка за "каскада от генетични увреждания", които могат да доведат до рак. Резултатите показват, че пушенето на кутия цигари дневно води до средно 97 мутации годишно във всяка клетка на ларинкса, 39 мутации - на фаринкса, 23 - на устата, 18 - на пикочния мехур, шест - на черния дроб.

Откриха връзка между пушенето и психичните заболявания

Статия за изследването е публикувана в сп. "Сайънс". То е извършено от международна група учени от британския институт "Сангър" и националната лаборатория Лос Аламос в Ню Мексико.

Източник: БТА