Продажбите на хибридни коли може да постигнат рекорд в САЩ
Продажбите на хибридни коли може да постигнат рекорд в САЩ / снимка: БГНЕС

Тази година хибридните превозни средства са на път да отбележат рекордни продажби в САЩ, сочат данни на специализираната информационна компания J. D. Power and Associates („Джей Ди пауър енд асошиейтс”), цитирани от Асошиейтед прес.

Информационната компания е изчислила, че продадените 187 000 хибридни коли за първото шестмесечие на 2007 година представляват 2,3 процента от общия брой на продадените нови превозни средства, предаде БТА.

Въпреки че през второто шестмесечие на годината се очаква спад на продажбите, Джей Ди пауър енд асошиейтс прогнозира общи годишни продажби от 345 000 хибридни превозни средства, което е с 35 процента повече спрямо данните за 2006 година.

Тойота Приус продължава да бъде най-продавания хибриден модел, като броят на продадените от този вид автомобили надхвърля половината от общите продажби на хибриди. Конкуренцията в този пазарен сегмент ще се засили през следващите години. До 2010 година на пазара ще се предлагат 65 хибридни модела, като над половината от тях ще бъдат камиони, а прогнозите са за продажба на 775 000 хибрида, посочва АП, цитирайки данните на J. D. Power and Associates.