Продадоха сървъра на Уикилийкс за 33 000 долара
Продадоха сървъра на Уикилийкс за 33 000 долара / Gulliver/Getty Images

Сървърът, на който са се съхранявали данните на сайта Уикилийкс с политически откровения, бе продаден на онлайн търг на eBay за 33 000 долара, съобщава Ройтерс.

Хардуерът, с който са разполагали разобличителите, е принадлежал на шведския хостинг провайдър Банхоф, посочва БГНЕС. Шефът на компанията Джон Карлунг отбеляза, че макар съхраняваната на сървъра Dell PowerEdge R410 информация да е била унищожена, той продължава да има голяма символична стойност.

Не стана известно кой е новият собственик на уникалното електронно устройство. Знае се само, че най-високата цена за него е платил купувачът извън Швеция.

Сървърът е в пълна техническа изправност и може да се използва отново за работа.

Според бившите собственици, документите, съхранявани на сървъра, косвено са довели до разкриването на информатора на Уикилийкс Брадли Манинг (на снимката в текста). Той бе арестуван през май 2010 година в Ирак, където служеше.

Продадоха сървъра на Уикилийкс за 33 000 долара
netinfo

Манинг призна, че е предал на Уикилийкс видеозаписи на въздушни удари, които са довели до убийството на цивилни граждани, стотици хиляди съобщения за инциденти на военните фронтове в Афганистан и Ирак, досиета на затворници в Гуантанамо и около 250 хиляди дипломатически грами на Държавния департамент на САЩ. Американски военен съд осъди Манинг на 35 години затвор.

Сайтът Уикилийкс, основан от Джулиан Асандж, е създаден през 2007 година.