Продадоха бронирания автобус на Маргарет Тачър
Продадоха бронирания автобус на Маргарет Тачър / снимкa: БГНЕС, архив

Масивен брониран автобус, който е доста ръждясал, но преди време е превозвал Желязната лейди Маргарет Тачър, беше продаден на частен колекционер за сумата от 20 000 евро, съобщи британска аукционна къща.

"Това е несравним лот, железен автобус за Желязната лейди", отбелязва аукционната къща Джей Пи Хъмбърт в Тауестър, Нортамптъншър (Югоизточна Англия). Лот 957, "боен автобус" с тегло 28 тона и на 28 000 км, е бил създаден през 80-те години за скромна сума.

Той е превозвал консервативната премиерка Маргарет Тачър и членове на нейния кабинет по време на визита в Северна Ирландия, докато тя е обхваната от кървави междурелигиозни сблъсъци, се съобщава на сайта на аукционната къща, отбелязва БГНЕС.

Той уточнява, че автобусът разполага с под, стени и бронирани стъкла. Освен това се смята, че автобусът е можел да се използва за убежище при ядрено нападение, нападение с химическо и биологично оръжие, благодарение на своя генератор и внедрена вентилационна система.

"Дори да напрегнем максимално въображението си, това не е точно естетическо превозно средство, но то има голяма социална и историческа стойност", призна говорител на аукционната къща.