Президентът на Sony се оттегля от поста си
Президентът на Sony се оттегля от поста си / снимка: Reuters, архив

Роденият в Уелс американски ръководител на японския гигант за игри, музика и електроника Sony Хауърд Стринджър ще се оттегли като президент и главен изпълнителен директор на компанията, съобщи самата тя в комюнике, цитирани от АФП.

Той ще бъде наследен от Казуо Хирай, ветеран в бизнеса с игри и музика, който ще поеме поста на президент и главен изпълнителен директор на компанията през април, се казва в комюникето. Стринджър ще остане председател на Борда на директорите през юни.

"Нямам търпение да помагам на Каз по всеки възможен начин, така че наследяването ми неизбежно да доведе до успех. Той е готов да управлява и сега е времето да направим тази промяна", заяви Стринджър.

51-годишният Хирай изигра основна роля за развитието на PlayStation през 90-те години на миналия век и по-голямата част от кариерата му в Sony премина в сектора с видеоигрите, филмите, музиката и други видове софтуер, предава БГНЕС. "В трудните времена, които сега преживява Sony, без силното ръководство на сър Хауърд Стирнджър през последните седем години щяхме да сме в много по-трудно положение", заяви Хирай.

Преди време се появиха информации, че Sony, която произвежда конзолите PlayStation и телевизорите Bravia, планира драстично преструктуриране под ръководството на Хирай, за да се върне към печалба след четири последователни години на червено. Компанията прогнозира загуба от 90 милиарда йени (1,2 милиарда долара) тази година заради последиците от силната йена, слабите продажби и големите наводнения в Тайланд.