Популярността на електронните книги в САЩ расте
Популярността на електронните книги в САЩ расте / снимка: DarikNews.bg, архив

Популярността на електронните книги в САЩ нараства, като близо една четвърт от американските библиофили вече четат текстове от мониторите на специалните устройства. Това сочат резултатите от анкета на изследователския център „Пю”, огласени вчера и цитирани от Ройтерс.

Според тях броят на „електронните читатели” на възраст 16 и повече години се е увеличил от 16 на сто през 2011 г. до 23% през настоящата година. Същевременно през 2012 г. делът на читателите на печатани книги е спаднал от 72 на 67 на сто.

Центърът „Пю” обяви, че засиленото ползване на електронни книги съвпада с ръста в продажбите на устройства за четене на електронни книги. В анкетата са изследвани читателските тенденции сред три четвърти от американците, които са прочели поне една книга през тази година. Проучването е установило също, че в края на 2011 г. делът на притежателите на таблет или устройство за четене на „е-книга” е бил 18 на сто, а сега е вече 33% от читателите, посочва БТА.

Сред най-вероятните читатели на електронни книги са високообразовани хора на възраст от 30 до 49 години, чиито домакинства имат годишен доход от 75 000 долара нагоре. Разширяването на потреблението на електронни книги се отразява върху работата и на библиотеките, които увеличават броя на заеманите такива книги.

Проучването на центъра „Пю” е извършено по телефона сред 2252 души на възраст 16 и повече години на територията на цялата страна. Статистическата грешка варира в диапазона плюс-минус 2,7 на сто, посочва Ройтерс.