Полярни ветрове духат на Титан
Полярни ветрове духат на Титан / netinfo

Планетолози откриха полярни ветрове на Титан - спътник на планетата Сатурн, който има въглеводородна атмосфера и е един от основните кандидати за наличието на извънземен живот, съобщи ЮПИ. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Geophysical Research Letters.

Подводница ще се гмурне в метановите езера на Титан

Учените са обобщили данните, събирани в продължение на седем години от Плазмения спектрометър (CAPS) на автоматичната междупланетна станция "Касини-Хюйгенс". Те са открили въглеводородни потоци на полюсите на Титан. Според учените ветровете възникват в резултат на взаимодействието на атмосферата на спътника с магнитното поле на Сатурн и слънчевата радиация. Според анализаторите аналогично явление се наблюдава и на Земята.

Атмосферата на Титан се състои предимно от азот и метан, а нейното налягане на повърхността на спътника е с 50 процента по-голямо от земното.

"Касини" надникна в "окото на Сатурн"

"Данните, получени с CAPS преди няколко години, показаха, че горната част от атмосферата на Титан губи всеки ден около 7 тона въглеводороди и нитрити. Причините обаче не бяха посочени. Нашето ново изследване обясни защо става така" - каза водещият автор на изследването Андрю Коутс.

Азотът е попаднал на Титан от облака на Оорт

Титан заедно със Земята, Венера и Марс е едно от четирите каменисти сферични тела в Слънчевата система. Сатурновата луна има плътна атмосфера. Учените предполагат, че на спътника има океани, морета, реки и дъждове от въглеводород. Новото изследване потвърждава, че физичните, а не химичните свойства на атмосферата на Титан са подобни в много отношения на земните.

Специалисти на НАСА „помирисаха” атмосферата на Титан

Мисията "Касини-Хюйгенс" е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция /ЕКА/. Основната й цел е да изследва планетата Сатурн, нейните пръстени и спътници. Титан е най-големият спътник на Сатурн и втори по големина в Слънчевата система след Юпитеровия Ганимед. Планетата Меркурий е по-малка от Титан.

Източник: БТА