Подземният океан на Титан прилича на Мъртво море
Подземният океан на Титан прилича на Мъртво море / Guliver/Getty Images

Данни от ново изследване показват, че подземният океан в Титан - най-големия спътник на планетата Сатурн, може да бъде също толкова солен, колкото са и някои водоеми на Земята, предаде сайтът Space.com

Титан е опасан от ледена покривка, но учените са уверени, че под повърхността на спътника има океан. Изследователите предполагат, че той може да е също толкова солен, колкото е и Мъртво море, с висока концентрация на разтворени соли на сярата, натрия и калия.

Космическият апарат "Касини" през последните 10 години, прелитайки около Титан, събра гравитационни и топографски данни. Това даде възможност на изследователите да създадат нов модел за строежа на ледената покривка на спътника.

Според новия модел дебелината на ледената покривка варира на различните места. А това означава, че океанът под нея, по всяка вероятност, е в процес на замръзване. Ако това е вярно, намаляват шансовете да съществува живот, казват изследователите.

Новите данни са предоставили още допълнителна информация за уникалната атмосфера на Титан. Пет процента от нея се състои от метан, газ, който бързо се разрушава под въздействието на слънчевата светлина, предаде РИА "Новости".

Източник: БТА