Подводни роботи симулираха морския живот
Подводни роботи симулираха морския живот / ThinkStock/Getty Images

Учени от океанографския институт "Скрипс" в Калифорния създадоха подводни роботи, които са предназначени за изследване на подводни течения и пренасяните от тях живи организми, съобщи Лента.

Роботите представляват цилиндрични устройства, кръстени M-AUE (miniature autonomous underwater explorers - миниатюрни автономни подводни изследователи). Те са снабдени с датчици, които позволяват да се измерят температурата на водата и други параметри в заобикалящата ги среда.

Показаха роботизирани рибки, които изглеждат като живи (ВИДЕО)

Роботите не могат да се движат срещу течението, но могат да се спуснат на дълбочина или да се издигнат към повърхността. По думите на учените, стотици и дори хиляди подобни роботи ще позволят да се изясни как потоци вода влияят върху планктона.

Инженери от MIT създадоха мек робот риба

Били използвани 16 устройства M-AUE, за да се симулира поведението на тези микроскопични организми. Учените искали да потвърдят математически модел, според който причината се крие в големи вълни, които се движат под океанската повърхност. Като проследили движението на роботите с помощта на акустични сигнали в продължение на 5 часа, учените стигнали до извода, че въпросната теория е вярна.

Японец разработва роботи с животински възможности

Те се надяват да създадат няколкостотин миниатюрни робота, за да опознят условията, при които се наблюдават червени приливи, свързани с масовото размножаване на морски водорасли динофлагелати.

Източник: БТА