Подготвят протест срещу приемането на ACTA
Подготвят протест срещу приемането на ACTA / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Блогърът Георги Бъчваров за АСТА
49681
Блогърът Георги Бъчваров за АСТА
  • Блогърът Георги Бъчваров за АСТА

Масов протест срещу приемането на ACTA в България се готви следващия уикенд. Над 22 000 души до момента се обединиха във „Фейсбук" срещу решението на властта да приеме и подпише споразумението за контрол в интернет. Началната точка на протеста в София са Пилоните до НДК в 11 часа на 11 февруари. Протести ще има във Варна и Бургас. Организаторите на групата (Anonymous), която набира привърженици във „Фейсбук", се надяват в протестите да се включат и други български градове.

Споразумението ACTA цели да премахне анонимността в интернет и да трансформира изцяло структурата на глобалната мрежа. Такава е позицията на интернет доставчиците, които се обявиха против спорния документ. Според провайдърите чрез АСТА ще се премахне презумпцията за невинност и ще бъдат пренебрегнати правата на потребителите.

С въвеждането на АСТА (на български АКТА) провайдърите ще са длъжни да следят трафика и да дават информация за това кой къде влиза и какво тегли. Страхил Иванов от Сдружението на независимите интернет доставчици обясни, че в момента само МВР, срещу съответното съдебно разрешение, може да получи информация кой стои зад даден IP адрес: „Според АСТА обаче само при съмнение за нарушение ние ще трябва да дадем и то не на МВР, а на някаква частна организация, вашите лични данни и не само това – ние ще трябва да им кажем кога, какво точно вие сте правили във виртуалното пространство. Абсолютно всичко – в кой сайт сте влезли, какво сте правили там, какво сте download-нали".

Подготвят протест срещу приемането на ACTA
netinfo

Изпълнителният директор на сдружението Светослав Димитров обясни, че в случай на приемане на АСТА, не само торентите, но и свалянето на музика, снимки или видеофайлове ще стане криминализиранo: „Ако АСТА бъде изпълнена така, както е замислена, това ще представлява престъпление или ще представлява такова нарушение, което ще бъде наказвано минимум с глоба".

Подготвят протест срещу приемането на ACTA
netinfo

За да влезе в сила АСТА тя трябва да бъде приета и обсъдена от българското правителство и чак тогава ратифицирана.

Следващата сряда ще бъде изслушването на министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов по темата.

Новите правила в интернет коментира великотърновският блогър и интернет активист Георги Бъчваров, който смята, че АСТА е инквизиция за съвременното он-лайн общуване. Бъчваров бе избран преди две години сред 100-те блогъри от цял свят, които Европейската комисия покани да отразяват напредъка по изпълнение на целите на хилядолетието на ООН. Пред Дарик той заяви, че не е против авторското право, но трябва да има яснота по какъв начин ще бъдат регулирани тези отношения. Чуйте в прикачения звуков файл.