Плутон ще загуби единствения си квазиспътник
Плутон ще загуби единствения си квазиспътник / ThinkStock/Getty Images

Испанските астрономи Карлос и Раул де ла Фуенте Маркос прогнозираха, че Плутон ще загуби единствения си квазиспътник, съобщи Лента.

Астрономите възпроизвели аналема на квазиспътника 1994 JR1 за 6,5 завъртания на Плутон около Слънцето. За създаване на кривите са използвани наблюдения, извършени от космическия апарат "Нови хоризонти".

Пет нови изследвания разкриват тайните на Плутон

Анализът показал, че временният статус на 1994 JR1 като квазиспътник на Плутон се обяснява с това, че двете небесни тела са в орбитален резонанс 3:2 с Нептун. След няколко завъртания на Плутон около Слънцето, 1994 JR1 ще се отдели от планетата джудже и ще престане да бъде неин квазиспътник. Поради тази причина астрономите са склонни да смятат 1994 JR1 не за истински, а за случаен квазиспътник на Плутон.

Под повърхността на Плутон вероятно има океан

Небесното тяло 1994 JR1 е открито през 1994 г. То е с неправилна форма и с диаметър около 145 км. Плутоидът е отдалечен от Слънцето на разстояние 34,8-44,5 астрономически единици. Това небесно тяло е сред големите близки съседи на Плутон. "Нови хоризонти" засне два пъти 1994 JR1.

Неочакван пейзаж на Плутон (ВИДЕО)

Квазиспътникът е обект, който е в орбитален резонанс 1:1 с планета. Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: БТА