Пластир поддържа сърцето
Пластир поддържа сърцето / © © Thinkstock/Getty Images

Пластир за сърце - инженерна иновация на екип от Университета в Тел Авив, Израел, може да промени сърдечните изследвания, пише EurekAlert, цитиран от агенция "Фокус".
Бионичният кардиопластир съчетава органични и електронни части. Всъщност качествата му надминават тези на човешката тъкан. Пластирът се свива и разширява като сърдечна тъкан, но се саморегулира като машина.

Изобретението е дело на проф. Тал Двир и докторантът Рон Фейнер. Проучването им е публикувано в журнала Nature Materials. "В този сърдечен пластир сме интегрирали електроника и жива тъкан," казва проф. Двир.

Създадоха сърце от стволови клетки

"Звучи като научна фантастика, но е реалност и очакванията ни са, че ще тласне напред сърдечните изследвания. До момента бяхме в състояние да произведем само органична сърдечна тъкан със смесени резултати. Сега направихме жизнена бионична тъкан, която осигурява правилното функциониране на сърдечната тъкан" - уточнява той.
Новият бионичен пластир не само може да замести органична тъкан, но и се грижи за нормалното й функциониране чрез дистанционно наблюдение.

Пластирът на проф. Двир и екипа му съдържа електронни компоненти, които следят функцията на тъканта и осигуряват нужната електрическа стимулация. Наред с това са интегрирани електроактивни полимери, които при задействане отделят медикаменти.

Лекари трансплантираха мъртво сърце

Една от следващите цели на проф. Двир е да проучи възможността за прилагане на технологията към мозъка и гръбначния стълб за лекуване на неврологични състояния.
"Това е пробив," изтъква ученият. "Но не бих предложил да консумирате вредна храна или да спрете физическите упражнения. Внедряването на технологията в практиката ще отнеме време. Междувременно здравословният начин на живот продължава да е най-добрият начин за поддържане на здраво сърце."