Писалка сигнализира при правописна грешка
Писалка сигнализира при правописна грешка / Thinkstock/Getty Images

Въпреки че изкуството да пишем на ръка изглежда демоде, ново изобретение може да върне очарованието на писалката.

Докато програмата за коригиране на правописа присъства на почти всички компютри и телефони и ни спестява смущаващите правописни грешки, когато се налага да пишем на ръка, се чувстваме застрашени. Но писалката Lernstift, в превод от немски „молив за научаване”, е сбъднатата мечта на всеки родител или учител. Тя уведомява всеки път, когато детето допусне правописна грешка.

Германецът Фалк Уолски, експерт в обработването на дигитално съдържание, видял грешките на сина си Леон в училище и се вдъхновил от безжичната система на хеликоптера, с който играело детето. Той се захванал за работа заедно с колегата си Даниел Кешмахер и резултатът бил Lernstift. Писалката работи на принципа на сензорите за движение с помощта на програмата Линукс, съчетани с бази данни от думи.

Тя не се нуждае нито от мастило, нито от хартия, а използва софтуер за разпознаване на почерка на ръката, за да сигнализира за грешките, веднага щом бъдат допуснати, разкрива БГНЕС. В същото време тя стимулира възприятията и паметта, способности, които изглежда губят терен заради сензорните екрани.

Дигиталното устройство вижда какво се пише и излъчва слаба вибрация, когато смята, че е допусната грешка. Освен това то разполага с wi-fi сензори, свързващи писалката с приложение в телефона или компютъра, което дава повече подробности за възможната грешка.

Устройството се нуждае от още малко усъвършенстване, за да може да се адаптира към почерка на всеки потребител. За момента е разработено на английски и немски, но създателите му твърдят, че работят и по други езици. Идната седмица те смятат да изпробват експериментална безжична версия на писалката в няколко училища и, ако всичко е наред, завършената версия ще започне да се продава в края на годината.