Пет сателита ще изследват северните сияния
Пет сателита ще изследват северните сияния / netinfo

Тази нощ безпилотна ракета носител "Делта", изстреляна от американския космически център Кейп Канаверал във Флорида, изведе в орбита пет сателита, които ще изследват тъмната страна на земните полярни сияния, предадоха световните агенции.

Мисията за изследване на полярните сияния е на стойност 200 милиона долара. Тя ще помогне на учените да разработят по-добри техники за предсказване на потенциално опасните слънчеви бури, които предизвикват красивите полярни сияния около земните полюси, но имат и своята тъмна страна. Те могат да извадят от строй електрическите мрежи, навигационните и другите сателити и дори да накарат авиокомпаниите да заобикалят полярните пътища заради опасност от загуба на радиовръзката със самолетите.

Сателитите са част от американо-канадската програма, известна под името "Темис". Те ще следят различни аспекти на взаимодействието на потока заредени частици от Слънцето - слънчевия вятър - с магнитните полета на Земята и горните слоеве на атмосферата. В рамките на програмата наблюдения ще бъдат извършвани и от 20 наземни обсерватории, 16 от които са разположени в канадската Арктика.