Откриха какво деформира диска на Млечния път
Откриха какво деформира диска на Млечния път / ThinkStock/Getty Images

Астрофизици от Кембриджкия университет във Великобритания установиха, че елиптичната галактика джудже в съзвездието Стрелец деформира диска на Млечния път, съобщи Лента.

Учените изследвали движението на светилата в звездната система и стигнали до извода, че елиптичната галактика джудже в Стрелец първоначално е била 60 милиарда пъти по-масивна от Слънцето. Понастоящем е със 100 пъти по-малка маса от слънчевата.

Ново откритие показа как космосът създава много илюзии (СНИМКИ)

По този начин в рамките на наблюденията си учените потвърдиха теоретичните изводи на свои колеги, които свързаха загубата на масата на елиптичната галактика джудже в Стрелец с деформация на диска на Млечния път.

Елиптичната галактика джудже в съзвездието Стрелец е открита през 1994 г. Намира се на разстояние 80 хиляди светлинни години от Земята. В резултат на приливното взаимодействие Млечният път я разделя на части, а елиптичната галактика деформира диска му.

Учени откриха „скрита" черна дупка в Млечния път

Трансформацията на Млечния път за пръв път бе открита през 1956 г., по време на рентгенови наблюдения на външния му диск През 2011 г. колеги на авторите на изследването предположиха, че елиптичната галактика джудже в Стрелец влияе върху формирането на спиралната структура на Млечния път.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: БТА