Осъвременяват Големия адронен колайдер
Осъвременяват Големия адронен колайдер / снимка: Guliver/Getty Images

Тази седмица над 230 учени и инженери от целия свят се събират в ЦЕРН, за да обсъдят Големия адронен колайдере с висока светимост - значимо осъвременяване на Големия адронен колайдер, което ще увеличи потенциала му за открития от 2025 г. нататък, съобщи сайтът cern.ch.

След четиригодишни дизайнерски изследвания, проектът сега навлиза във втора фаза, при която ще бъдат разработени индустриални прототипи за различни части на ускорителя.

Светимостта е важен фактор за функционирането на ускорител. Тя е пропорционална на броя на сблъскващите се частици за определен период от време.

От откритията в областта на физиката на частиците се разчита на статистически данни - колкото по-голям е броят на сблъсъците, толкова повече са шансовете физиците да открият частица или процес, който не е бил наблюдаван досега.

Осъвремененият ускорител ще е със значително по-голяма светимост - там ще се извършват 10 пъти повече сблъсъци, отколкото в Големия адронен колайдер за същия период от време. Това ще осигури по-точни измервания на фундаментални частици и ще позволи на физиците да наблюдават редки процеси, които се извършват под сегашното ниво на чувствителност на Големия адронен колайдер.

С въпросното осъвременяване Големият адронен колайдер ще продължи да отдалечава границите на човешкото познание, давайки възможност на физиците да изследват отвъд Стандартния модел и механизма на Браут-Енглерт-Хигс.

"В Големия адронен колайдер вече се извършват протонни сблъсъци на най-високото наблюдавано някога енергийно ниво", заяви директорът на ЦЕРН Ролф Нойер. „В осъвременения ускорител сблъсъците ще са 10 пъти по-бързи, а това ще увеличи потенциала за открития и ще го превърне в машина за прецизни изследвания", допълни той.

Източник: БТА