Осъдиха Епъл на 300 млн. долара за нарушаване на патенти
Осъдиха Епъл на 300 млн. долара за нарушаване на патенти / БГНЕС, архив

Съд в щата Тексас задължи американската корпорация "Епъл" (Apple) да плати 302,4 млн. долара на компанията "ВирнетЕкс" за незаконното използване на нейни технологии.

"Епъл" е нарушила правата на два патента, собственост на "ВирнетЕкс", съобщава "Блумбърг". Единият от тях се отнася до технологиите, които се използват в приложението за видеообаждания "ФейсТайм", вторият - системата за индивидуална доставка на видеосъдържание по мрежата от мултимедиен сървър, т.нар. VoD.

"ВирнетЕкс" многократно е подавала искове срещу "Епъл". През 2012 г. съдът призна претенциите й за основателни: "Епъл" трябваше да й плати над 368 млн. долара, но апелативният съд по-късно отклони това решение.

"ВирнетЕкс" се занимава с лицензирането на интелектуална собственост и притежава голям портфейл с патенти на различни технологии. Нейната централа е разположена в щата Невада.

Компанията и преди е водила тежки дела с големите технологични гиганти като "Майкрософт" и "Сиско". Така например, компанията на Бил Гейтс трябваше да плати на "ВирнетЕкс" 200 млн. долара заради нарушаването на патента на технологиите, използвани в Скайп.

Източник: БГНЕС