Опел Астра е новата Европейска кола на годината
Опел Астра е новата Европейска кола на годината / Guliver/Getty Images

Най-новото поколение "Опел Астра" беше определена за Европейска кола на годината за 2016 г. Това съобщиха от организаторите на Международното автошоу в Женева, което ще се проведе между 3 и 13 март.

Семейната кола се пребори с тежката конкуренция на "Ауди А4", лимузините от 7-а серия на БМВ, "Ягуар XE", "Мазда MX-5 roadster", "Шкода Супърб" и всъдеходът "Волво XC90".

Носителят на наградата се определя от жури от 58 специализирани журналисти от 22 страни. Това е най-престижното автомобилно отличие в Европа и в последствие намира широка употреба в рекламните кампании на колата и марката-победител.

Шефът на "Опел" Карл-Томас Нойман заяви, че дизайнерите на компанията са преосмислили цялата концепция на модела "Астра", особено що се отнася до високотехнологичните придобивки на последното поколение.

Германският производител представи последното поколение на модела "Астра", който се произвежда от 1991 г., а през септември 2015 г.започна производството и на "Астра К". Това е последния вариант на модела, който наследи „Кадет”, произвеждан до 1993 г.

"Минахме през всеки отделен детайл, интересувахме се от мнението на клиентите и създадохме кола, която е ефикасна във всяко едно отношение", заяви Нойман.

"Опел", която е притежание на американския гигант "Дженеръл Моторс", ще представи и концептуален спортен модел в Женева - "Оpel GT".

Компанията е трикратен носител на наградата за Европейска кола на годината. През 2012 г. за такава беше определена "Опел Ампера", а през 2009 г. - "Опел Инсигния".

Миналогодишният носител беше последното поколение на "Фолксваген Пасат".

Източник: БГНЕС