ООН, Google и Сиско с проект срещу световната бедност
ООН, Google и Сиско с проект срещу световната бедност / БГНЕС

ООН, Google и Сиско обявиха откриването на интернет портал, който отразява напредъка в борбата за намаляване на световната бедност като част от глобалната кампания, известна като Цели на хилядолетието за развитие (ЦХР). Това съобщиха БТА Програмата за развитие на ООН (ПРООН), цитирани от БТА.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви лично началото на проекта (mdgmonitor.org), наречен Наблюдател на целите на хилядолетието (MDG Monitor) и подчерта необходимостта от разширяване на глобалното партньорство.

Към генералния секретар се присъединиха администраторът на ПРООН Кемал Дервиш, вицепрезидентът на Сиско Карлос Домингес и главният инженер на Google Earth Майкъл Т. Джоунс. Те обявиха началото на първия по рода си проект, който проследява в реално време изпълнението на целите за развитие.

Наблюдателят на Целите на хилядолетието за развитие проследява напредъка в изпълнението на целите в определен брой категории в почти всички страни в света. Има актуални данни от разнообразни източници в сфери като общественото здраве, образованието, равнопоставеността на половете и др. Ще бъдат представяни и областите, в които е постигнат най-голям напредък.

Целите на хилядолетието за развитие, договорени от лидерите на 189 страни в Ню Йорк през 2000 г., предвиждат намаляване на крайната бедност и глада, постигане на всеобщо начално образование, насърчаване на равнопоставеността на половете, намаляване на детската смъртност, подобряване на майчиното здраве, борба срещу ХИВ/СПИН, малария и други заразни болести, осигуряване на устойчива околна среда и изграждане на глобално партньорство за развитие.