Нюз корп. и Гугъл сключиха сделка
Нюз корп. и Гугъл сключиха сделка / netinfo

Американската интернет компания Гугъл (Google Inc.) сключи сделка за 900 млн. долара (700 млн. евро) с медийната империя Нюз корп. (News Corp.), която е собственик на популярния интернет портал Майспейс.ком (MySpace.com), предаде АП.

Според постигнатото вчера споразумение поделението Фокс интерактив медиа (Fox Interactive Media) на Нюз корп. ще сложи полета за търсене чрез Гугъл на Майспейс и на други свои уебсайтове, а Гугъл пък ще предоставя услугите си за търсенето и реклами. От първото тримесечие на 2007 г. Гугъл ще започне да изплаща на Фокс вноски от приходите си от Майспейс, като се очаква до второто тримесечие на 2010 г. сумата да достигне поне 900 млн. долара.

Тъй като основната причина, поради която хората напускат Майспейс в момента, е Гугъл, шефовете на Фокс считат, че ако позволят на потребителите на Майспейс да търсят директно от уебсайта, то така ще задържат посетителите по-дълго и ще увеличат рекламния си потенциал.

Гугъл от своя страна ще печели от търсенето през Майспейс, вместо да отстъпва печалбата от реклама на конкуренти като Яху (Yahoo Inc.) или Ем Ес Ен (MSN) на Майкрософт (Microsoft).

Освен Майспейс сделката включва и повечето останали сайтове на Фокс, включително Ай Джи Ен (IGN), Американайдъл.ком (AmericanIdol.com), Фокс.ком (Fox.com) и Ротънтъмейтоус.ком (RottenTomatoes.com). Фокс спортс (Fox Sports) не е в списъка на включените сайтове, защото за него Нюз корп. вече има договор с Ем Ес Ен (MSN). / БТА /