Нови снимки на „Касини разкриха още от малка Сатурнова луна
Нови снимки на „Касини разкриха още от малка Сатурнова луна / снимка: БГНЕС

Космическият апарат "Касини" прелетя край малката Сатурнова луна Хиперион и я засне, съобщи сп. "Сианс е авнир".

По външния си вид Хиперион напомня продълговат сюнгер и е най-голямото несферично тяло в Слънчевата система. През 2005 г. "Касини" изпрати първите снимки на повърхността на Хиперион.

Тогава астрономите си дадоха сметка за твърде шуплестата й повърхност - Хиперион е съставена от 42 процента кухини, а останалата част е воден лед. Тази шупливост обяснява защо по повърхността й има кратери, които са широки между 2 и 10 км, дълбоки са и са с малка ерозия. Ако снаряд бъде изстрелян към повърхността на луната, ще се забие лесно в нея, без да бъде изхвърлено голямо количество материя в резултат на това
бомбардиране.

От 2005 г., когато бяха направени първите снимки на повърхността й, астрономите с нетърпение очакват да научат нещо ново за тази сатурнова луна. "Касини" прелетя няколко пъти край Хиперион, но всеки път заснемаше един и същ район на повърхността й.

Хиперион има неправилна ротация и следователно е невъзможно да се предвиди ориентацията й, за да се програмира минаване край нея в подходящия момент. Наскоро "Касини" отново прелетя край нея и най-после засне други райони на повърхността й.
Снимките не са толкова "хубави", защото са направени на височина над 30 000 км, но са с голяма научна стойност.

След това прелитане "Касини" ще "посети" този месец луната Диона, а през октомври ще прелети два пъти край Енцелад. След това ще пристъпи към втория етап от мисията си, който през 2017 г. ще го отведе в космическото пространство между планетата Сатурн и най-близкия й пръстен.

Източник: БТА