Nokia пуска безплатен софтуер за навигация
Nokia пуска безплатен софтуер за навигация / netinfo

Nokia планира да пусне софтуера си за навигиране Smart2go, както и картите към него безплатно за мобилни телефони, работещи със Symbian S60 и Windows Mobile 5.0.

От 10 февруари програмата ще бъде на разположение за избрани модели, като плановете са след време да бъде достъпна за всички телефони на Nokia. Картите на Tele-Atlas и Navteq могат да бъдат свалени на телефона или SD-картата му чрез GPRS, UMTS и WLAN.

За показване на картата, пресмятане на маршрут или навигиране телефонът няма да има нужда от допълнителна връзка с интернет. Информацията може да бъде свалена и чрез компютър, като за целта ще бъде отпуснат специален софтуер.

Smart2go предлага карти и пресмятане на маршрут за 150 държави и възможност за навигиране за 30 от тях. Потребителите ще могат да виждат къде се намират в момента, да търсят местоположението на важни обекти в близост и да планират маршрути.

Срещу закупуване на лиценз, програмата ще може и да ги води към желаната точка чрез гласови указания, както е при истинските навигационни системи.

Цената на лицензите не е известна, но се знае, че те ще бъдат с валидност от една седмица до една година. В бъдеще Nokia планира да интегрира Smart2go под името "Nokia Maps" във всички телефони от N-серията, а актуалните модели ще могат да го добавят без проблем.