Nokia откри завод в румънския град Жуку
Nokia откри завод в румънския град Жуку / снимка: БГНЕС

Nokia откри в румънския град Жуку свой завод, където ще произвежда евтини мобилни телефони, предназначени главно за африканския пазар. През последните седмици финландската компания бе обект на критики и спорове, заради решението да закрие фабриката си в германския град Бохум и да прехвърли производството си в Румъния.

Германските политици критикуваха решението на ръководството на Nokia, което ще остави без работа близо 2300 души. Политиците в Германия дори поискаха бойкот на използването на мобилните телефони на финландската компания.

Във фабриката в Жуку първоначално ще работят 500 души, а по-късно може да достигнат 3500. Според агенция „Блумбърг” развитието на индустриалния парк Nokia ще зависи от инвестициите, които румънската администрация направи в местната инфраструктура.

Сред проектие, свързани с развитието на индустриалния парк, са разширяване на международното летище в град Клуш-Напока и строеж на магистрала между Клуш и Деж, която ще обслужва и Жуку. Целият индустриален парк, създаден от Nokia и нейните доставчици, ще доведе до разкриването на 15000 нови работни места.

Сред компаниите, които вече обявиха намерение да инвестират в Жуку, е китайският „Бил Айди”, който произвежда батерии за мобилни телефони Nokia, както и шведско-финландската компания Хейс енд принт – най-голямата полиграфическа в района на Балтийско море.