Недопустимо е разполагането на оръжие в Космоса, смята Русия
Недопустимо е разполагането на оръжие в Космоса, смята Русия / netinfo

Русия допуска ограниченото използване на космическото пространство за военни цели, но смята за недопустимо разполагането на каквото и да било оръжие в Космоса, заяви днес руският заместник министър-председател и министър на отбраната Сергей Иванов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"И така, и иначе САЩ и Русия използват Космоса за военни цели, но да се разполага оръжие в Космоса според нас е недопустимо, тъй това може да има непредсказуеми последици", подчерта той.

"Русия се отнася спокойно към плановете на САЩ да изградят система за противоракетна отбрана в Европа", подчерта Иванов по време на изпитания на нова съвременна радиолокационна система /РЛС/ за ранно предупреждение при ракетно нападение в Лехтуси, Ленинградска област. "Осъществяването на тези планове няма да се отрази върху нашата сигурност, тъй като руските ракетни комплекси "Топол-М" гарантирано могат да пробият всяка противоракетна защита", посочи министърът. Той добави, че от миналата година в Русия се изпълнява "стратегия за въздушно-космическа отбрана".

С пускането в действие на новата РЛС се затваря "прозорецът", който съществуваше в радиолокационната бариера по руските граници през последните 7 години заради премахването на елементи на системата, разположени в Латвия, посочва ИТАР-ТАСС.