Небостъргач се превърна в най-големия екран за игра на Tetris
Небостъргач се превърна в най-големия екран за игра на Tetris / Thinkstock/Getty Images

Франк Лий, професор по дизайн на електронни игри от университета Дрексел, и екипът му разработиха версия на Tetris, която се разпростира на две от страните на 29-етажен небостъргач в американския град Филаделфия, съобщават Ars Technica и агенция Фокус.

Светлинната мрежа на всяка една от стените се състои от 460 програмируеми LED светлини. Този "екран" с резолюция само 20 на 23 пиксела традиционно се използва за показване на статични образи и прости примигвания. Научният екип е разработил груб интерфейс и е програмирал някои базови интерактивни игри чрез дистанционно свързан компютър.

Миналата година същият екип успя да превърне едната страна на същата сграда в дисплей за игра на Pong и експериментът влезе в Книгата на рекордите на Гинес като "най-големият архитектурен екран за видеоигра".

Сега изследователите усъвършенствали програмния код. Според Лий миналогодишната версия е изпращала много повече данни чрез 4G горещата интернет точка. За да реши проблема, екипът е интегрирал в системата втори лаптоп, който да служи като сървър.

Друга новост тази година е, че учените са привлекли компанията създател на Tetris, която е известна с ревностната си защита на търговската марка. Фирмата е изключително ентусиазирана от експеримента, като един от съсобствениците й е пристигал във Филаделфия за събитието, за да изиграе първата игра заедно с Лий.