НАСА възстанови връзката с Феникс
НАСА възстанови връзката с Феникс / снимкa: БГНЕС

Американската космическа агенция НАСА възстанови комуникациите с кацналия рано сутринта в понеделник българско време на Марс космически апарат "Феникс", предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Връзката се бе загубила за един ден поради радиопроблем. Възстановяването на комуникациите позволи на учените от НАСА да започнат да освобождават дългата 2,4 метра ръка робот на "Феникс".

Мениджърът на проекта Бари Голдстийн изрази задоволство, че апаратът е в отлична форма. Той омаловажи значението на проблема за предвидената да продължи 3 месеца мисия на "Феникс".

Целта на мисията е да се установи дали мястото на кацането, което се намира близо до северния полюс на Марс, е било някога годно за живот. "Феникс" е първият космически апарат, който достига полярен район на Червената планета.

За пръв път ръката ще гребне пръст от Марс идната седмица. Дотогава ще се проверяват научните инструменти на апарата и ще се изучава районът на кацането. През останалата част от мисията космическият апарат ще преравя почвени пластове, докато достигне до лед, за който се смята, че е на 30 см под повърхността. Научните операции, които се наблюдават от Университета на Аризона в Тусон, се очаква да започнат през юни.