/ Guliver/Getty Images
Американското космическо ведомство ще отправи на борда на Международната космическа станция (МКС) устойчива на въздействието на антибиотици супербактерия за провеждане на експерименти в условията на безтегловност, съобщава ТАСС.

Тя ще бъде доставена на МКС чрез товарния кораб "Дракон", който трябва да бъде изстрелян днес от космодрума Кейп Канаверал.

Микроорганизмът е митицилин-резистентна бактерия от рода на стафилококите, които предизвикват широк спектър от заболявания - от леки кожни инфекции до тежки случаи на менингит, остеомиелит и сепсис. Предстоящите опити на МКС ще обогатят познанията на учените за мутациите на бактерията до състояние на устойчивост към познатите видове антибиотици.

Хипотезата, която искат да потвърдят учените се състои в това, че в състоянието на безтегловност микроорганизмите ускоряват процесите си на мутация.

Ако бъде използвана микрогравитацията като ускорител, то ще може да се погледне как тази бактерия ще изглежда в бъдеще. И тогава на Земята ще могат да бъдат разработени по-усъвършенствани лекарства.
БТА