НАСА праща астронавти за оглед на слънчевата батерия отвън
НАСА праща астронавти за оглед на слънчевата батерия отвън / netinfo

Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) реши да изпрати в събота в открития космос двама астронавти от совалката “Дискъвъри” за проверка на панела на слънчевите батерии на Международната космическа станция, които така и не можаха да бъдат отворени вчера.

Представител на НАСА съобщи, че астронавтите Робърт Кърбийм и Сънита Уилиъмс ще се заемат с неизправния панел, ако им остане свободно време след изпълнението на основната работа по смяна на електропроводи. При това засега се предполага, че те само ще огледат слънчевите батерии, макар това решение да не е окончателно. По думите на служителя от центъра за управление на полета Стив Робинсън “засега очакваме, че това ще бъде само оглед.

Какво може да се направи, до какво може да се допират и до какво ще доведе всички това – засега е само въпрос на обсъждане”. Той съобщи също, че ако бъде решено да се организира допълнително излизане за ръчно отвиване на панела, това няма да стане по-рано от понеделник и вариантът за две излизания едно след друго дори не се поставя за разглеждане. Вчера космонавтите така и не успяха да разгърнат панела. Американски експерти предполагат, че в батерията по някакъв начин е излязъл от строя основният кабел.