НАСА показа луните на Сатурн - Мимас и Диона
НАСА показа луните на Сатурн - Мимас и Диона / Guliver/Getty Images

Космическият апарат "Касини" направи снимка, на която се виждат планетата Сатурн и два от естествените й спътници - Мимас и Диона.

Вижте изображението на сайта на НАСА тук.

На снимката Мимас (отдясно) и Диона (отляво) сякаш гледат огромната планета Сатурн, чиито размити очертания заемат цялата дясна част на изображението.

Сондата "Касини" е направила "тройния портрет" с помощта на широкоъгълните си камери, с използването на спектрален филтър, още на 27 май 2015 година от разстояние около 1 милион километра от Сатурн. Мащабът на изображението е 61 километра на пиксел.

Мисията "Касини-Хюйгенс" е съвместен проект за изучаване на Сатурн на НАСА, Европейската и Италианската космическа агенция. Отнася се към т.нар. флагмански мисии - най-амбициозните и скъпи проекти на американската космическа програма. Космическият апарат "Касини" със спускаемия "Хюйгенс" бяха изстреляни през 1997 г. и достигнаха орбитата на Сатурн на 1 юли 2004 г. "Хюйгенс" изследва атмосферата и повърхността на Титан, спътника на Сатурн, а "Касини", след като се отдели от апарата, продължи да изучава планетата и нейните луни.

Източник: БТА