НАСА е готова да изстреля Дискавъри за поредната мисия
НАСА е готова да изстреля Дискавъри за поредната мисия / снимки: БГНЕС

Американското космическо управление НАСА има готовност да изстреля совалката „Дискавъри" във вторник за поредната й мисия до Международната космическа станция, предаде ДПА.

Совалката ще полети към МКС сутринта на 25 август, в 1.36 часа източноамериканско време (5.36 часа по Гринуич). Стартът й ще бъде от космическия център Кенеди, в Кейп Канаверъл, в щата Флорида. Има 70 процента вероятност за подходящи метеорологични условия за изстрелването на совалката. Мисията на „Дискавъри" ще продължи 13 дни. На борда на совалката ще има шест американски и един шведски астронавти.

Совалката ще достави резервни части за МКС, нов спален модул и нов тренажорен модул. Последният трябваше да носи името на  американския актьор и телевизионен водещ Стивън Колбърт. Негови фенове гласуваха тренажорът да бъде кръстен на него в интернет  допитване на НАСА. НАСА обаче не одобри идеята да кръсти модул на МКС на жив човек и предпочете да му даде името Спокойствие в чест на  Морето на спокойствието - мястото на Луната, където кацна корабът Аполо преди 40 години.  За компенсация обаче американският актьор и телевизионен водещ ще присъства на живо на изстрелването на совалката.

Астронавтите на „Дискавъри" ще излязат три пъти в открития космос. При първото  от излизанията Джон "Дани" Оливъс и Никол Стот ще демонтират 816-килограмов контейнер за течен амоняк. Това ще бъде най-големият елемент на МКС, който някога астронавти са  подменяли  по време на космическа разходка. При второто излизане в открития космос двамата астронавти ще инсталират новия резервоар за течен амоняк на МКС. При третото излизане в космоса ще участва и шведският астронавт. Заедно с американски колега той ще подготви МКС за бъдещото й разширяване и за инсталирането на тренажорния модул Спокойствие към нея идната година.

В края на мисията Никол Стот ще замени на борда на МКС американския астронавт Тим Копра, който работи на станцията от юли тази година. (БТА)