Най-здравият бетон е японски
Най-здравият бетон е японски / снимка: БГНЕС

В Япония е разработена технология за производството на най-здравия бетон в света. Параметрите му надхвърлят с над 50 процента показателите на най-добрите досегашни образци, съобщиха за ТАСС от компанията-производител Taiheiyo Cement /"Тайхейо семент"/.

"Жив" бетон запълва пукнатини

"Изделията от новия бетон издържат натоварване от 4,5 - 4,6 тона на квадратен сантиметър - е казал представител на компанията. - За сравнение: стоманените конструкции имат пределна здравина от 2 тона на кв. сантиметър. Изделията от съществуващия сега най-здрав бетон - максимум 3 тона".

Как се строи небостъргач за 19 дни? (ВИДЕО)

По думите на представителя на компанията, голямата здравина е постигната с помощта на специални керамични добавки, а също чрез използване на уникални технологии в процеса на изработка на готовите конструкции. На пазара новият вид бетон ще се появи през 2016 финансова година, а цената все още не е определена. Изделията от новия вид бетон ще се използват при изграждането на небостъргачи и мостове. Тяхната повишена здравина ще позволи да бъде намалено теглото на тези съоръжения.

Източник: БТА